Gott nytt mål

Om du och teamet inte börjat året med det målfokus du hade tänkt dig, så är nu den bästa stunden för ett omtag. 1 februari finns nämligen en massa goda förutsättningar på plats som inte fanns för en månad sedan: framför allt är alla på plats på jobbet istället för i skidbacken och på släktmiddagar. Dessutom har ni hunnit beta av högarna av uppgifter som byggts upp under ledigheten, och är varma i kläderna efter några veckors jobb. Och inte minst – i stort sett hela året är kvar!

Ta ett omtag

Så behöver ni ett nytt nyår, gör såhär den närmaste veckan så är ni i fas på nolltid:

  • Gör en koll med dig själv och/eller hela teamet: vet alla vad ni ska uppnå under det närmaste kvartalet/året? Om inte, prata ihop er så att ni vet vilka era viktigaste mål är. Prata också om varför just de målen kommer tillföra värde för organisationen/kunderna/världen – måla upp bilden (visuellt eller mentalt) av hur det kommer vara när ni lyckats.
  • Vad behöver ni göra annorlunda för att lyckas uppnå målen?
  • Hur kan ni förändra era arbetssätt och prioriteringar redan idag för att se till att ni närmar er målen mer fokuserat? Hitta en bra balans mellan sådant som operativt, kortsiktigt skapar måluppfyllelse, och sådant som ser till att ni mår bra och kan nå målen på ett hållbart sätt.
  • Vilken hjälp behöver ni av varandra för att lyckas förändra de här arbetssätten? Kanske behöver någon ett bollplank i en knepig fråga, eller önskar att övriga teamet peppar och följa upp hur det går med en utmanande förändring?

Lycka till och gott nytt mål!

 

Vill ni skapa ett bättre målfokus?

Behöver ni i ledningsgruppen eller teamet hjälp att skapa fokus kring de viktigaste målen och strategierna? Let It Flow anordnar workshops där ni får hjälp att på ett strukturerat, handfast och samarbetsorienterat sätt jobbar ihop er till ett gemensamt fokus. Kontakta mig, Emily Rosenqvist, på 070-483 2767 eller emily@letitflow.se om du vill bolla hur ni kan skapa ett bättre målfokus 2018.